Traumaverwerking

Is jou iets vervelends overkomen en blijven herinneringen of gevoelens aan die gebeurtenis steeds terugkomen? Of voelt het alsof je de gebeurtenis steeds opnieuw beleeft? Dan kan het zijn dat je last hebt van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn geschikte behandelmethodes tegen PTSS.

De invloed van PTSS op je leven
Posttraumatische stressstoornissen zorgen er vaak voor dat nare ervaringen op een erg indringende manier terugkomen in je dromen of gedachten. Het kan er zelfs voor zorgen dat je bepaalde situaties liever vermijdt of dat je er alles aan doet om deze herinneringen te verdringen. Het gevolg is dat je last kunt krijgen van deze klachten:

  • angst, spanning en onrust
  • herbeleving van de traumatische gebeurtenis
  • nachtmerries
  • problemen met je concentratie
  • prikkelbaarheid

Therapie voor traumaverwerking
Gelukkig zijn er bewezen therapievormen die bij een posttraumatische stressstoornis kunnen helpen, waaronder cognitieve gedragstherapie en EMDR. Cognitieve gedragstherapie leert je jouw gedachten en gedrag te analyseren. Door je bewust te zijn van wat je denkt en in hoeverre deze gedachtes waar zijn, kun je ook bepaalde gedachtes naast je neer leggen. EMDR is een vorm van therapie waarbij je door middel van afleiding de negatieve lading van ervaringen in het verleden haalt.

Effect van de behandeling
De combinatie van deze therapievormen zorgt ervoor dat de traumatische gebeurtenissen weer in het verleden kunnen blijven. Dat het gebeurd is, kun je niet veranderen. Wel kun je leren om de invloed van de gebeurtenis te verminderen, zodat het niet langer de grip op je leven behoudt. Daar helpen wij je bij.

Neem contact op
Blijft een nare gebeurtenis steeds terugkomen in je gedachten? Onze therapeuten helpen je graag. Samen met jou zoeken ze naar een oplossing, zodat traumatische gebeurtenissen niet langer je leven hoeven te beïnvloeden. Klik hier om je aan te melden voor jouw vrijblijvende kennismaking.