Dwangmatig handelen

Heb je last van obsessies, of heb je gedachten die je eigenlijk helemaal niet wil hebben? Je moet bijvoorbeeld bepaalde handelingen steeds herhalen van jezelf, of bent bang dat er ernstige dingen met je gaan gebeuren. Wanneer je hier last van hebt, kan het zijn dat je last hebt van dwangmatig handelen, ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) genoemd. Een obsessieve-compulsieve stoornis is goed te behandelen met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

Wat is dwangmatig handelen?
OCS is een dwangstoornis, waarbij bepaalde gedachten steeds terugkomen of je bepaalde handelingen blijft herhalen. Bijna iedereen controleert wel eens een keer te vaak of het gasfornuis uit staat of de deur wel echt op slot is. Bij OCS gaan deze handelingen verder, waardoor het je leven enorm in de weg kan gaan staan. Je wilt bijvoorbeeld alles recht leggen, controleert heel vaak of de deur op slot zit, of bent juist erg bang dat er een ramp gebeurt zoals een overlijden of brand. Mensen met OCS hebben vaak deze klachten:

  • ongewenste of vaak terugkerende gedachten of denkbeelden
  • de gedachtes zijn niet te stoppen
  • vaak terugkerende handelingen of activiteiten bedoeld om de angst of zenuwen mee te verdringen

Cognitieve gedragstherapie bij OCS
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandelmethode die dwangstoornissen kan verminderen en in veel gevallen kan verhelpen. Deze methode leert je jouw gedachten en gedrag van een afstand te analyseren. Zo leer je ook hoe je de invloed van deze gedachten kunt verminderen. Hoewel er overeenkomsten bestaan tussen de verschillende dwangstoornissen, zijn de gevolgen hiervan per persoon verschillend. Daarom is ook de toepassing van cognitieve gedragstherapie persoonlijk en op maat.

Neem contact op
De therapie bij Mental Matters kan je leren om niet langer geleefd te worden door de dwangstoornis. Je leert stap voor stap de angsten los te laten. De zenuwen te laten zakken. En, uiteindelijk, om OCS niet je leven te laten domineren. Onze therapeuten helpen je graag. Samen met jou zoeken ze naar een oplossing, zodat jouw dwanghandelingen niet langer je leven hoeven te beïnvloeden. Klik hier om je aan te melden voor jouw vrijblijvende kennismaking.