Depressie

Somberheid en verdriet zijn onderdeel van ons leven. Wanneer je een dierbaar iemand verliest, een relatie tot een einde komt of het simpelweg even niet meezit, kun je je vaak somber en verdrietig voelen. Dat is normaal. Wanneer de somberheid echter langer duurt en wanneer je er in je dagelijks leven veel last van hebt, dan kan het zijn dat er meer speelt, bijvoorbeeld een depressie. Therapie kan bij depressie helpen om de gevoelens te verminderen en zo je leven weer op te kunnen pakken.

Wat is een depressie?
Depressies komen in verschillende vormen, waaronder de winterdepressie en de postnatale depressie. Een depressie kan erfelijk zijn, maar kan ook door iets anders ontstaan. Bijvoorbeeld overbelasting, een moeilijke jeugd of een ingrijpende gebeurtenis. Het is bij een lichte depressie mogelijk dat dit vanzelf weer overgaat. Dit is bij een chronische depressie of ernstige depressie alleen niet het geval.

Gevolgen van een depressie
Als je in een ernstige depressie zit, ben je het grootste deel van de dag somber. Vaak heb je ook nergens belangstelling voor. Het kan voorkomen dat je door depressie je bed niet meer uitkomt, of niet meer geniet van dingen die je eerder veel plezier gaven, zoals afspreken met vrienden of met je hobby’s bezig zijn. Kenmerken van depressie zijn:

  • vaak somber of neerslachtig zijn
  • slaapproblemen
  • grote vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • eetproblemen
  • snel prikkelbaar
  • paniek- of angstgevoelens.

Therapie bij depressie
Therapie kan vaak helpen bij depressies, welke vorm het ook is. De meest effectieve vorm van therapie bij depressie is cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT leert je patronen te herkennen en aanpassen. Depressie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de toekomst somber inziet. In hoeverre is er bewijs voor wat je denkt? Zijn de gedachtes wel realistisch? Ook ga je bij CGT aan de slag om weer in beweging te komen. Dit begint met kleine onderdelen en wordt steeds verder uitgebreid.

Jezelf weer beter voelen
Therapie is bij veel vormen van depressie nuttig. Het helpt je om tot nieuwe inzichten te komen en je uiteindelijk weer beter te gaan voelen. Dat is namelijk mogelijk. Depressie is een geestelijke ziekte. En deze ziekte is ook weer te genezen. Daarvoor moet je wel weten dat je in goede en professionele handen bent. Daar zorgen wij voor.

Neem contact op
Voel je je vaak somber of depressief? Onze therapeuten helpen je graag. Samen met jou stellen ze vast welke therapie jou het beste kan helpen, zodat jouw depressie niet langer je leven hoeft te beïnvloeden. Klik hier om je aan te melden voor jouw vrijblijvende kennismaking.