Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie waarbij je gedachten en gedrag onderzoekt en verandert. Hiermee zijn verschillende psychische en lichamelijke klachten te verlichten en in bepaalde gevallen te verhelpen. CGT is een van de meest gebruikte behandelmethodes in Nederland.

Wat is cognitieve gedragstherapie?
Bij cognitieve therapie staan gedachten centraal, met name hoe je over dingen denkt. Bij gedragstherapie staat juist je gedrag centraal; hoe je je gedraagt, bepaalt namelijk in grote mate hoe je je voelt. Cognitieve gedragstherapie combineert deze vormen om je te leren je gedachtes te analyseren en je gedrag hierop aan te passen. Cognitieve gedragstherapie is toe te passen bij onder andere:

Zo verloopt cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie begint met het in kaart brengen van het problematische gedrag en de omstandigheden waarin je gedrag wordt belemmerd. Als dit helder is, werk je samen met je therapeut om je gedrag en gedachten in deze situaties te veranderen. Je leert onder andere hoe je negatieve gedachtes die heb hebt anders kunt interpreteren. Je leert ook anders kijken naar je eigen waarnemingen en gevoelens. Het uiteindelijke doel van cognitieve gedragstherapie is dat je negatieve gevoelens verdwijnen en en dat je gedrag verandert.

Effecten van CGT
CGT voer je uit in samenwerking met de therapeut. Het is belangrijk om zelf te oefenen. Op deze manier kunnen je klachten afnemen. Door je gedachtes te analyseren, ontdek je dat er niet altijd bewijs is voor wat je denkt. Dat de gedachtes niet waar hoeven te zijn. En dat je, door de gedachtes zo naast je neer te leggen, met hele andere voeten in het leven kunt gaan staan.

Neem contact op
Heb je last van negatieve gevoelens in je dagelijkse leven? Onze therapeuten helpen je graag verder. Klik hier om je aan te melden voor jouw vrijblijvende kennismaking.